Udfordring

Billund Lufthavn er Danmarks anden største lufthavn med over tre millioner rejsende om året. I Billund Lufthavn fulgte de alle regler inden for arbejdsmiljø til punkt og prikke. De formulerede politikker og procedurer, lavede APV’er og sikkerhedsrunderinger, og de analyserede arbejdsulykker og nærvedhændelser. Alligevel lykkedes det ikke at knække kurven for arbejdsulykker og få medarbejderne til at passe på sig selv og gøre arbejdet sikkert. Hvordan sætter vi sikkerhed på dagsordenen, og gør det til en naturlig del af medarbejdernes opgaver?

Resultat

Billund Lufthavn har en kultur, hvor medarbejderne tænker sikkerhed i alt, hvad de gør, passer på hinanden og hjælper hinanden med at gøre arbejdet sikkert. Vi har bevæget dem fra at fokusere på “ikke at komme til skade” til i stedet at tale om det, vi gerne have mere af – sikkerhed. For ord skaber virkelighed.

“Vi tror på, at hvis du taler om ulykker, så får du ulykker. Hvis du taler om at gøre det sikkert, så får du sikkert arbejdsmiljø” – Kjeld Zacho Jørgensen, administrerende direktør i Billund Lufthavn

I indsatsens første år faldt antallet af arbejdsulykker med fravær med 38,4 procent, ligesom antallet af fraværsdage faldt med knap 74 procent. Det har givet en besparelse på 2,3 mio. kroner i indsatsens første år, og sikrede Billund Lufthavn Arbejdsmiljørådets ArbejdsmiljøPrisen 2016.

Løsning

Sikkerhed har højeste prioritet i lufthavnen. Medarbejderne går aldrig på kompromis med flysikkerhed, passagernes sikkerhed eller sikkerheden omkring bagage eller gods. Med en visionær, målrettet indsats til medarbejderne i Billund Lufthavn har vi fået medarbejderne til at forholde sig til deres egen sikkerhed på samme måde, som de forholder sig til flysikkerhed, passagernes sikkerhed eller sikkerheden omkring bagage eller gods.


Vi har arbejdet bevidst med de tre k’er: kultur, kommunikation og konsekvens. Succeshistorier fra hverdagen, humor, dialog og ledelsens opbakning er vigtige elementer i at ændre, hvordan lufthavnens godt 950 medarbejdere tænker og taler om arbejdsmiljø.